Gaudeaumus Igitur

A kortárs bérlet előadása

A korszerű-kortárs színházi gondolkodás egyik gyakran használt formája a mozaikszerű, fragmentált dramaturgiával építkéző előadás. Ezeknek az előadásoknak nincs egy lineárisan építkező, követhető cselekményszála. A néző elé egymástól függetlenül, viszont támájában mégis egybevágóan kerülnek a jelenetek.
A Szab-way színházi szervezet Gaudeamus Igitur című előadása is ilyen.
Témája a közoktatás, illetve annak elavultsága és különböző hiányosságai. Hosszas kutatómunka után arra a következtetésre jutottunk, hogy a jelenlegi oktatási rendszerben hemzsegnek a hibák. A szülők panaszkodnak, a tanárok panaszkodnak, a gyerekek panaszkodnak. Ha mindenki panaszkodik, akkor valami nincs rendben. A megszólított pedagógusok kivétel nélkül azt mondták hogy reformokra lenne szükség. A reformok jönnek is, viszont még nagyobb káoszt csinálnak. Országunk nincs még felkészülve arra hogy egy-egy bevált nyugati módszer minden előzmény nélkül működni tudjon. Az előadás nem kíván megoldást adni ezekre a problémákra, viszont kötelességének érzi hogy gátlástalanul rámutasson a hibákra, felnagyítva, kiforgatva azokat, illetve lehetelen, abszurd, extrém helyzetekbe ágyazza őket. Ezek a jelenetek egyszerre elszomorítóak és mulatságosak, hiszen az előadás fő eszköze a humor és az irónia. „...mert növeli, ki elfödi a bajt” – mondja Illyés Gyula és ezt az elvet követve mi nem elfedünk hanem felfedünk. És ha már felfedjük és felismerjük a hibáinkat, ha szembesülünk velük, ha nevetni tudunk rajtuk, akkor talán változtatni is tudunk... ha akarunk.

Szereplők:

Baráth Attila, Czumbil Orsolya, G. Erdélyi Hermina, Hajdú Tamás, Kalmár Zsuzsa/Pestiz Mónika, Kucsov Borisz/Berta Csongor, Pálfi Ervin, Pámer Csilla, Szilágyi Nándor, Szőke Attila, Vicei Natália

Stáb:

Szerzők: Pálfi Ervin, Szőke Attila, Mezei Zoltán
Munkatárs: Brestyánszki B. Rozália
Kosztüm: Pesitz Mónika, Kálmán Eszter
Zeneszerző: ifj. Kucsera Géza
Koreográfia: Szőke Attila
A hangfelvételen közreműködött: Máté Gábor
Történelmi szövegbetét: ifj. dr. Korhecz Tamás
Finn fordítás: Borsos Viola
Plakát: Baráth Attila
Súgó/ügyelő: Bíró Tímea
Rendező munkatársai: Pálfi Ervin, Szőke Attila
Rendező: Mezei Zoltán

A szabadkai Szab-way Színházi Szervezet vendégelőadása

Videó:

TÁMOGATÓINK: