Papp János

1948-ban, egy Árpádkori településen, Somogytarnócán, születtem. Nevét az oklevelek már 1231-ben említik. Négy éves voltam, amikor édesanyám szülésznőként Niklán, Berzsenyi falujában kapott állást, ezért odaköltöztünk. Nikla szellemisége meghatározta az életemet. Minden évben volt passió, a nővérem énekelte Máriát, a kovácsmester Jézust, a félszemű szomszédunk volt Júdás. 1958-ban kapott villanyt a falu, én még petróleumlámpánál tanultam olvasni. Első szerepem általános iskolás koromban, Vidor volt a Hófehérkében. Gimnazistaként rengeteget szavaltam.

A Színművészeti Főiskolán 1970-ben kaptam diplomát. Várkonyi Zoltán és Vámos László osztályába jártam. Egyetlen falusi gyerek voltam, döbbenetes tájszólással.
Az első madáchszínházi hét év után három évig Veszprémben játszottam, aztán újra hét év a Madáchban, majd három év Győr következett nagyszerű szerepekkel. A következő tizenöt év szabadúszása alatt minden évben rendeztem, vagy vendégként játszottam valahol. Pályám kezdete óta járom az országot önálló estjeimmel, útinapló-előadásaimmal. 2005 óta a Centrál Színház tagja vagyok.

Életemet a vándorlásaim teszik teljessé. 1987-ben végigjártam a klasszikus Országos Kék-túrát. 2005-től pedig minden évre esik egy nagy, egyhónapos vándorlás: El Camino, Lappföld, Japán, a teljes Országos Kék Kör, Skócia, Himalája, a Sierra Nevada, Peru, Írország, és a túrák koronája, a korzikai GR20! Vándorösztönöm a gyerekkorban gyökerezik.

Szeretem a szülőföldemet, jól érzem magam a bőrömben, jól érzem magam a színházamban, bizalom és szeretet vesz körül. Ha az unokám azt mondja, hogy szeretlek nagypapa, akkor elolvadok.

TÁMOGATÓINK: